top of page
Relatie begeleiding

Soms lijk je elkaar even niet meer te kunnen vinden. Of kun je jezelf niet meer vinden in relatie.

Dit is een goed moment om te kijken naar wat er werkelijk leeft.

In relatie begeleiding kunnen we dit samen helder in beeld brengen.

Leer werkelijk te luisteren naar jezelf
e
n  naar elkaar. Ontdek wat je nodig hebt hebt.

De meeste mensen hebben nooit geleerd hoe je in relatie kunt zijn. Dit hoewel de kwaliteit van onze relaties en de manier waarop we in relatie zijn, een groot effect heeft op ons leven.  Daarbij hebben we vaak ideeën en beelden in ons hoofd van hoe een goede relatie er uit moet zien. Wat onze partner allemaal zou moeten doen of juist niet moet doen. En wat we zelf moeten doen of juist niet mogen doen. Daarbij is onze geest geneigd om te denken in uitersten: het zit goed of niet goed. Wanneer het niet 'goed' zit, wenden we ons vaak af van dat ongemak en bewegen (gedeeltelijk) uit verbinding. De mogelijkheid dat  we de kwaliteit van onze relatie zelf kunnen beïnvloeden is ons minder bekend. Hoewel we allerlei opleidingen, trainingen en cursussen volgen, is het vandaag de dag helaas nog niet zo gebruikelijk om te leren hoe 'in relatie zijn' eigenlijk werkt. Opmerkelijk eigenlijk, gezien ons welzijn er zo nauw mee verbonden is.

De mens is een sociaal dier en nog meer dan dat: een 'hechtend wezen'.  Dat wil ook zeggen dat in iedere relatie die dichtbij ons staat, onze hechtingspatronen en onze 'leegtes' aangeraakt worden. Dat is onvermijdelijk en ligt dus ook niet aan de ander (of aan jezelf).

Daarbij is er in relatie een dans gaande tussen verbinding en autonomie. Je verbinden met jezelf en elkaar en tegelijkertijd ruimte geven aan autonomie. Hier kan het botsen in verlangens en de manier waarop je die verlangens graag vervuld ziet worden. Vaak heeft dit ook te maken met wat je gemist hebt in je jeugd of juist het voorbeeld waar je je destijds aan gespiegeld hebt. Wat je meestal ziet is dat de een de nadruk legt op verbinding en de ander op autonomie. Om het nog ingewikkelder te maken, draaien deze voorkeuren dan ook nog eens zo af en toe om.

Belangrijk om te herinneren: alle pijn die in relatie ontstaat kan ook in relatie geheeld worden. Inclusief de relatie met jezelf. De leegtes in jezelf vragen er om gezien en gevoeld te worden. Door ze te zien en er werkelijk contact mee te maken beantwoord je de uitnodiging die in de pijn verborgen ligt. 

 

Aanwezig zijn bij je eigen pijn en die van je partner. Daarbij is je partner niet verantwoordelijk voor jouw behoeften, en jij bent dus ook niet verantwoordelijk voor de behoeften van je partner. Wel kun je je pijn en verlangens in relatie brengen. Daarbij kun je verzoeken aan elkaar doen en leren om die met een open hart te ontvangen (en er al dan niet ja op zeggen). Open luisteren is hier van grote waarde.

Open luisteren en aanwezig zijn bij je eigen pijn en die van je partner vraagt oefening. Dat geldt ook voor het in relatie brengen van je pijn en verlangens. In relatie begeleiding kan ik jullie hierbij ondersteunen. Mocht je partner hier nog niet voor open staan, maar jij alvast een stap willen zetten dan ben je ook alleen van harte welkom. Vaak kan dit ook in je relatie al het een en ander in beweging brengen.


In de relatie begeleiding kijk ik onpartijdig, open en ondersteunend met jullie mee. Zo ontdekken we samen wat er werkelijk speelt en wat er nodig is.

bottom of page