Zelfcompassie

8-weekse training

Leer er te zijn voor jezelf zoals je er bent voor je beste vriend(in).
Met vriendelijkheid, begrip, aanmoediging en compassie, ook in moeilijke tijden.

In deze training  verdiep je jouw vaardigheden om op een nieuwe manier met jezelf om te gaan. Je ontwikkelt deze nieuwe houding door middel van meditatie, reflecties en praktische oefeningen die je kunt toepassen gedurende de dag.  Cultiveer de kracht van compassie die je op ieder moment kan ondersteunen.

Zo ontwikkel je een nieuwe, liefdevolle relatie met jezelf waardoor je voluit kunt leven.

 

De Mindful Zelfcompassie training (Mindful Self-Compassion, MSC) is opgezet door Kristin Neff en Christopher Germer. Kristin Neff is een bekend trainer en onderzoeker op het gebied van zelfcompassie en Christopher Germer bracht zijn jarenlange ervaring als klinisch psychotherapeut in. Toen Kristin en Christopher in 2015 hun eerste teacher training in Nederland aanboden, hebben zij mij getraind. Sindsdien bied ik de zelfcompassie training aan. 

De training bestaat uit acht avonden van twee uur en drie kwartier en een stiltemiddag. Iedere sessie heeft een eigen thema. Na iedere sessie krijg je een mail met informatie en de mp3's van de meditaties die je kunt oefenen. 

 

Voor zelfcompassie zijn er drie componenten nodig: mindfulness, gedeelde menselijkheid en vriendelijkheid. Samen versterken ze onze kwaliteit van compassie. Hieronder lees je meer over de drie componenten van zelfcompassie.

Mindfulness

Bewust zijn van je ervaring zoals die is, zonder het groter of kleiner te maken. Het leren opmerken van gedachten, gevoelens, lichaamssensaties en het verschil tussen deze drie. Bewust zijn van je ervaring creëert ruimte tussen dat wat je ervaart en degene die dit ervaart. Mindfulness biedt tegenwicht aan over-identificatie (helemaal opgenomen worden door je gedachten over je ervaring). Mindfulness vergroot je vermogen om compassie te cultiveren. 

Gedeelde menselijkheid

Mens zijn betekent kwetsbaar en imperfect zijn. Het herkennen van onze gedeelde menselijkheid wanneer we worstelen, vergroot ons gevoel van verbondenheid. Verbondenheid biedt een tegenwicht aan de neiging om onszelf te isoleren/terug te trekken en aan de neiging om te vervallen in zelfmedelijden of schuldgevoel. Door het erkennen van onze menselijkheid wordt ons lijden of ons gevoel van 'falen' minder persoonlijk. Dit geeft ons de ruimte om met meer begrip en compassie te reageren op ons lijden. 

Vriendelijkheid

Begripvol, zorgzaam, liefdevol zijn voor jezelf (en anderen).
In plaats van zelf-kritiek, kun je leren om er voor jezelf te zijn en vriendelijk te reageren op je ervaring. Ook wanneer je gelooft dat je faalt of wanneer je moeilijkheden ervaart.
Op momenten als deze kun je leren om jezelf te benaderen met vriendelijkheid, begrip en aanmoediging. 
Word je eigen beste vriend.
Deze nieuwe levenshouding leidt tot emotionele veerkracht, stabiliteit en geluk.

Wil je meer weten of kennismaken?

Neem gerust contact met me op. Als je het fijn vindt, kunnen we ook afspreken voor een persoonlijk (vrijblijvend) kennismakingsgesprek.